logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Wandelvakantie met trein

Wandelen en reizen met de trein gaan heel goed samen. Vanuit veel (kleinere) treinstations in Europa loop je zo de natuur in. Met de trein zijn de mooiste natuurgebieden in Europa dus dichterbij dan je denkt. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen op wandelvakantie met de trein gaan. Landen zoals Zwitserland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk en België herbergen de mooiste wandelgebieden die zeer goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Wat dacht je van een wandelvakantie in het Zwarte Woud in Duitsland of Zuid-Tirol in Italië? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie en tips voor jouw volgende wandel+treinvakantie.

 • De mooiste wandelvakanties ervaar je met de trein
 • De trein is een heel comfortabele manier van reizen en het brengt je naar de mooiste wandelgebieden in Europa
 • Boek zelf jouw treinreis of kies voor een compleet verzorgde reis naar bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Zwitserland
 • Er zijn diverse kleinschalige stations in Europa vanwaar je zo de mooiste natuurgebieden in wandelt
 • Perfect voor de zomervakantie of een (lang) weekend weg
 • Zie ook onze tips voor het boeken van een vakantie met kinderen met de trein en de hond meenemen in de trein.

De mooiste wandelbestemmingen met de trein

De trein is een steeds populairder vervoersmiddel aan het worden voor vakanties binnen Europa. Steeds meer Nederlanders kiezen voor de trein in plaats van de auto of het vliegtuig. Met de trein kan je snel en comfortabel reizen, je hebt niet te maken met lange wachtrijen, geen files en je mag veel bagage meenemen. Wandelaars zijn ook dol op de trein. Tijdens het reizen kan je al ontzettend veel zien van de omgeving en je komt geheel uitgerust aan op de plek van bestemming. Vanuit daar kan je wandelvakantie daadwerkelijk beginnen. Hieronder vind je inspiratie voor de mooiste wandelvakanties met trein:

Wandelen in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud in Duitsland is een heel populair wandelgebied. Je hebt hier prachtige dichte bossen en je vind er een zeer gevarieerd landschap met heuvels, wijngaarden en heide. In het gebied liggen de leukste dorpjes voor een korte stop. In totaal kan je hier genieten van ruim 23.000 kilometer aan wandelpaden. Met de ICE International reis je in ongeveer 5 uur tijd naar je plek van bestemming waar jouw wandelvakantie kan beginnen.

Wandelvakantie in Luxemburg

Luxemburg is een klein land, maar is perfect voor wandelliefhebbers. Om te beginnen heb je hier alleen al 5.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Je hoeft je dus hier absoluut niet te vervelen. In Luxemburg geniet je van de kenmerkende sprookjesachtige bossen met blauwe meren en de schattige dorpjes en chique steden. Ook heb je hier tal van oude kastelen die je tijdens jouw wandeltocht kunt bezoeken. De reistijd vanaf Amsterdam is 5,5 uur. Je kunt kiezen voor de Thalys en de Intercity. 

Treinen en wandelen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een bekend natuurgebied. Je geniet hier van ontzettend afwisselende wandelgebieden. Je hebt hier prachtige bossen, meren en leuke dorpjes. Lekker op jouw eigen tempo de omgeving ontdekken. Met de trein kan je bijvoorbeeld reizen naar de Vallei van Semois. Hier kan je direct een prachtige wandeling maken langs de rivier. De Vallei van Semois mag natuurlijk niet ontbreken. Je kunt de internationale trein richting Brussel nemen waar je vervolgens kunt overstappen naar Vresse-sur-Semois . 

Wandelvakantie met boot en trein in Noorwegen

Waar je bij een wandelvakantie per trein misschien niet als eerste aan denkt is Noorwegen. Toch is dit absoluut een aanrader voor de wandelliefhebber. In iets meer dan een week tijd kan je bijvoorbeeld een prachtige reis maken langs o.a. Oslo, Flåm, de Nærøyfjord en Bergen. Je kunt ervoor kiezen om te vliegen naar Oslo (het startpunt), maar je kunt ook de trein nemen. Houd er wel rekening mee dat je dan meer dan 24 uur onderweg bent.

Een wandelvakantie in Oostenrijk

Het is natuurlijk geen geheim dat Oostenrijk een schitterende omgeving heeft om lange wandeltochten te maken. Zowel in de zomer als in de winter geniet je van een adembenemend uitzicht vanaf de mooiste bergtoppen. Er zijn steeds meer georganiseerde treinvakanties richting Oostenrijk beschikbaar die perfect zijn voor de wandelaar. Reis bijvoorbeeld per trein naar Werfenweng, Salzkammergut, of Flachau. Met de ICE International of de Nightjet kan je kiezen uit meer dan 300 bestemmingen in Oostenrijk. 

De mooiste treinstations om jouw wandeling te beginnen

Je kunt er ook voor kiezen om te zoeken naar een specifiek treinstation dat heel gunstig in de natuur is gelegen. Je hoeft dan alleen maar een voordelig treinkaartje te boeken naar het betreffende treinstation en jouw vakantie kan al beginnen. Je kunt bijvoorbeeld lopend van accommodatie naar accommodatie. Er zijn in Europa heel veel (kleinere) stations die een perfecte ligging hebben voor de wandelliefhebber. Hieronder vind je onze top 5.

 1. Grindelwald in Zwitersland, een prachtig en bijzonder bergdorp
 2. Het station van Troisvierges in Luxemburg (Luxemburgse Ardennen)
 3. Het station van Wernigerode in Duitsland waar je per authentieke stoomtrein reist over de Brockenbahn
 4. Het station van Edale in Engeland, het startpunt van de beroemde Pennine Way
 5. Het station van Radstadt in Oostenrijk (in het Salzburgerland)