logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinreizen met kinderen

Samen met de kinderen op vakantie in de trein is een uitstekend idee. Kinderen vinden het heerlijk om met de trein te reizen. De trein is namelijk 1 groot avontuur waar je onderweg van alles ziet. Daarnaast heeft de trein veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld het vliegtuig of de auto. Het is ontzettend relaxt reizen. Je hebt geen last van files, lange incheckbalies of stress. In de trein heb je samen met de kinderen voldoende ruimte om samen spelletjes te doen. Daarnaast is de trein ook een heel duurzaam vervoersmiddel. Hiermee geef jij direct het goede voorbeeld aan de kinderen. Waar moet ik allemaal op letten bij het boeken van een treinvakantie met kinderen? Op deze pagina lees je er alles over!

 • Kinderen vinden het geweldig om samen met hun ouders of verzorgers met de trein te reizen
 • Kinderen kunnen zich gemakkelijk vermaken in de trein. Onderweg is er van alles te zien en er is voldoende ruimte om rond te lopen en samen spelletjes te doen
 • Andere voordelen van de trein: het is milieuvriendelijk, snel, het bespaart veel stress en soms is het nog goedkoper ook!
 • Samen met je gezin kom je helemaal uitgerust aan op de plek van bestemming om te genieten van jullie vakantie
 • Vervoerders hebben aantrekkelijke kortingen voor kinderen. Zie ook all-inclusive aanbiedingen.

Kinderkorting 2024 hoe werkt dat?

Een treinvakantie met kinderen is verrassend voordelig. Dat heeft ook alles te maken met de aantrekkelijke kinderkortingen die er zijn. Vervoerders geven namelijk extra korting aan jonge reizigers. Deze korting verschilt per land en spoorwegmaatschappij. Hieronder vertellen we je precies hoe deze korting voor kinderen in de trein werkt. Verderop op deze website vind je ook info over treinreizen met de hond.

Kinderkorting trein Duitsland (Intercity Berlijn en ICE International)

 • Kinderen tot 4 jaar mogen gratis meereizen en hebben geen kaartje nodig
 • Ook kids van 4 t/m 11 jaar reizen gratis mee (met een begeleider van minimaal 15 jaar). Hiervoor moet je wel vooraf een gratis ticket regelen
 • Het is handig om vooraf een stoel te reserveren zodat kinderen niet de hele reis hoeven te staan

Korting voor kinderen met de trein in Frankrijk (TGV en Thalys)

 • Kinderen van 0 t/m 3 jaar mogen gratis mee als je ze op schoot houdt
 • Voor kids van 4 t/m 11 jaar geldt er een speciaal verlaagd kindertarief. De kosten van een kaartje liggen tussen de €15,00 tot €30,00
 • Kinderen van 12 t/m 17 jaar profiteren van het jongerentarief

Kinderkorting Intercity Brussel naar België

 • Kids van 0 t/m 3 jaar hebben geen kaartje nodig en mogen gratis meereizen in de trein
 • Kinderen van 4 t/m 11 jaar mogen gratis meereizen met een volwassene. Je moet bij het reserveren wel aangeven dat er 1 of meerdere kinderen meereizen

Korting voor kinderen in Eurostar naar Londen

 • Kinderen 0 t/m 3 jaar: reizen gratis mee en een zitplaats reserveren is niet nodig wanneer ze op schoot meereizen
 • Kinderen 4 t/m 11 jaar: een speciaal gereduceerd tarief (begeleiding is verplicht)
 • Kinderen 12 t/m 15 jaar: zij reizen met een normaal ticket (begeleiding is verplicht)
 • Kinderen 16 t/m 18 jaar: normale ticketprijs, mogen zonder begeleiding reizen

Korting op de nachttrein ÖBB Nightjet naar Wenen of München en Innsbruck

 • Kinderen tot en met 5 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis mee zonder eigen zitplaats. Wil je wel een eigen zitplek? Dan betaal je voor kids t/m 5 jaar het kindertarief
 • Kids van 6 t/m 14 jaar: verplicht om een zit/ligplek te reserveren tegen het kindertarief. Begeleiding van een volwassene is verplicht. 

Kinderkorting Interrail

Interrail is de bekende treinpas waarmee je onbeperkt voordelig door Europa kunt reizen. Voor gezinnen met kinderen bieden zij aantrekkelijke kortingen. Hieronder lees je de spelregels van de Interrail korting voor kids. 

 • Kinderen van 0 t/m 3 jaar hebben geen treinpas nodig en mogen gratis mee. Het kan verstandig zijn om wel even een zitplaats te reserveren. 
 • Kinderen 4 t/m 11 jaar: mogen gratis meereizen met de Child Pass (max. 2 kinderen per volwassene)
 • Jeugd 12 t/m 27 jaar: oudere kinderen en jong-volwassenen hebben recht op de Jongere Pas die 25% korting geeft op het reguliere tarief

Treinvakantie met peuters in Kindercoupé

Voor reizigers met jonge kinderen en peuters zijn er vaak tal van extra voorzieningen. Zo heeft de Intercity Berlijn en ICE International  een Kindercoupé met extra voorzieningen voor kinderen. Denk aan een handige tafel om te spelen en te kleuren en extra ruimte voor een kinderwagen. Zo’n Kindercoupé maakt de hele treinreis nog meer ontspannen en aangenaam. Ga je met de nachttrein? Dan heb je zelfs een Familienabteil / compartiment met ligplekken voor het hele gezin. 

Baby meenemen in de trein

Een baby mag je bij vrijwel elke vervoerder gratis meenemen. Je hoeft ook geen apart treinticket te reserveren voor jouw baby. De vervoerder gaat er dan wel vanuit dat de baby plaatsneemt op schoot. Diverse vervoerders bieden uitgebreide voorzieningen voor gezinnen met baby’s in de trein. Zo vind je in de Thalys een aankleedkussen, wastafel en flessenwarmer. Er is daar ook een uitgebreide verzorgingsruimte inclusief commode beschikbaar. Je kunt gerust een medewerker vragen of deze een maaltijd of flesje wil opwarmen. Controleer vooraf altijd welke babyvoorzieningen er in de trein aanwezig zijn. Op die manier kan je een goede planning maken en weet je wat je wel/niet mee moet nemen. 

Top-5 bestemmingen met kinderen met trein

Wil je er binnenkort op uit met de kids in de trein? Hieronder vind je onze top-5 met de leukste bestemmingen voor een vakantie met kinderen met de trein.

 1. Een stedentrip naar Berlijn met de Intercity Berlijn of ICE International
 2. In supersnelle vaart met het hele gezin naar Parijs met de Thalys
 3. Een bijzondere treinreis naar Londen met de Eurostar
 4. Een Interrail route langs Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije
 5. Neem de Jacobite stoomtrein door Schotland