logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

8 gratis bezienswaardigheden in Berlijn

Slenter door de eindeloos lange winkelstraten met leuke boetiekjes en grote warenhuizen. Plof neer in een van de vele gezellige restaurants en cafés. Wandel langs de indrukwekkende Berlijnse Muur en bekijk Checkpoint Charlie. Berlijn is een prachtige stad, maar goedkoop is het zeker niet. Zo moet je voor veel bezienswaardigheden of leuke uitjes een hoop geld neertellen. In deze blog vind je daarom 8 leuke bezienswaardigheden die (zo goed als) gratis zijn!

1. Berlijnse Muur

De belangrijkste attractie van Berlijn is de Muur en de restanten ervan kun je gratis bezichtigen. Het grootste stuk van de Muur dat nog intact is, is de East Side Gallery (metro: S-Bahn Ostbahnhof). Op de Potsdamer Platz staat een stuk muur als fotodecor. En door de hele stad is in het plaveisel aangegeven waar de muur vroeger liep.

2. De Brandenburger Tor

Een bezoek aan Berlijn is uiteraard niet compleet zonder de Brandenburger Tor gezien te hebben. De Brandenburger Tor- gebouwd in 1788- is de belangrijkste poort van Berlijn. De poort gelegen aan de Pariser Platz vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden. Het is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen. Nu kan je er 100% gratis van genieten!

3. Potsdamer Platz

De bekendste, grootste en drukste plein van Berlijn is natuurlijk de Potsdamer Platz . De naam Potsdamer Platz is afgeleid van Potsdam, de nabij gelegen hoofdstad van de provincie Brandenburg. Niet alleen vanwege de grote moderne gebouwen, is het een indrukwekkende plek om te zijn, maar ook vanwege die geschiedenis. Voor de tweede wereldoorlog was Potsdamer Platz al een belangrijk zakencentrum van Berlijn. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn echter veel gebouwen verloren gegaan en vanaf 1961 werd het plein doorsneden door de Berlijnse muur. Na de val van de muur heeft de Potsdamer Platz zijn naam als handelscentrum weer redelijk weten op te bouwen. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks miljoenen mensen het plein.

4. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie wie kent het niet? De voormalige controlepost in de Berlijnse Muur is gelegen bij de Friedrichstrasse. Checkpoint Charlie was voor buitenlanders de enige doorgang over de weg naar Oost-Berlijn. Tenminste, alleen buitenlanders die niet uit West-Berlijn, West-Duitsland of Geallieerde landen kwamen, mochten de grenspost passeren. Het wachthuisje dat je vandaag de dag ziet, is een kopie. Het is er in 2000 neergezet. Checkpoint Charlie is één van de weinige tastbare herinneringen aan de Koude Oorlog. Ik moet je eerlijk bekennen dat je je er niet al te veel van voor moet stellen om teleurstelling te voorkomen! Uiteraard is het wel een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben.

5. Gratis musea

Om een gratis bezoek te brengen aan een museum is in Berlijn niet heel ergmoeilijk. Er is namelijk een hele lijst met verschillende musea die gratis of deels gratis te bezoeken zijn. De stad Berlijn heeft op zijn site een aantal musea geselecteerd die altijd gratis zijn of die op bepaalde dagen gratis te bezoeken zijn. Een aantal hiervan zijn: Berlijnse Muur Documentatiecentrum, het Suiker Museum, Friedrichwerdersche Kirche, Museum van de Verboden Kunst, Anti-War Museum en nog heel veel meer.

6. Tiergarten

Na een dag vol indrukken en bezienswaardigheden is het heerlijk om even tot rust te komen. Neem daarom vooral plaats op een bankje in de Tiergarten, het grote kloppende groene hart van Berlijn. Wanneer je in het park bent aangekomen realiseer je je waarom dit bij veel Berlijners zo’n geliefde plaats is. Het park is 210 hectare groot en het meest omvangrijke park van Berlijn. Ter vergelijking: het Hyde Park in Londen heeft een oppervlakte van 125 hectare en het Central Park in New York is 335 hectare groot. Je kunt in de Tiergarten genieten van prachtige groene gazons, bos- en lommerrijke lanen…

7. Sonntagskaraoke am Mauerpark

Berlijn eentonig? Echt niet! Tijdens een bezoek aan het Mauerpark krijg je een compleet ander beeld van de Berlijners. Op een plek waar eerst De Muur stond, praat Joe Hatchiban hier nu iedere zondagmiddag Bear Pit Karaoke aan elkaar. Karaoke is niet alleen hip in Japan of China, ook in Berlijn kunnen ze er wat van. Locals staan hier in de rij om hun zangkunsten te vertonen aan de honderden toeschouwers in het amphitheater in het stadspark. Wil jij ook meezingen? Dat kan! Zorg er wel voor dat je je songtekst meeneemt, want een meezing-televisie ontbreekt jammer genoeg. Klik hier en proef alvast de sfeer.

8. Stadswandeling

Wil jij Berlijn van een andere kant leren kennen en thuis kunnen komen met de meest indrukwekkende verhalen? Dan kan je deelnemen aan een van de vele stadswandelingen. Je hebt diverse gratis stadswandelingen waarbij het geven van een fooi wel gewaardeerd wordt, maar zeker niet verplicht is. Een voorbeeld van zo’n organisatie is New Berlin Tours. Zij bieden overigens ook enkele betaalde tours aan voor ongeveer €15, waaronder een fietstocht, een kroegentocht en een rondleiding langs de ruïnes van het Derde Rijk. 

Met de trein naar Berlijn

Een leuke manier om naar Berlijn te reizen is met de trein. Je kunt heel comfortabel instappen in Amsterdam, en binnen ongeveer 6 uur ben je al op het station van Berlijn. Je reist met de Intercity Berlijn en de kosten beginnen bij ongeveer €38,00. Normaal geldt: hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs. Ga je dus op stedentrip? Zorg dan dat je direct jouw treintickets boekt. Bekijk ook onze tips voor een treinvakantie naar Duitsland.

  • De reis duurt ongeveer 6 uur en 20 minuten
  • Een enkeltje is er vanaf €38,00 per persoon
  • Je kunt direct instappen en je hoeft dus niet (zoals bij vliegen) urenlang van tevoren aanwezig te zijn
  • Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs
  • Je kunt ook instappen in Schiphol, Utrecht, Eindhoven, Arnhem, Groningen of Amersfoort

Plaats een reactie