logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinvakantie naar Italië

In Italië vind je de perfecte combinatie van een heerlijk klimaat, zeer afwisselende landschappen, een rijke historie, prachtige middeleeuwse stadjes en dorpen, een vriendelijke en gastvrije bevolking en natuurlijk, last but not least, een fameuze keuken. Met andere woorden een fantastisch vakantieland. Italië heeft een van de meest moderne spoorwegnetwerken van Europa. Het is dus een uitstekend land om te bezoeken per trein. Vanuit bijvoorbeeld Milaan kan je doorreizen naar alle bekende steden en plekken. Op deze pagina lees je meer informatie en praktische tips voor jouw treinrondreis in Italië. We bieden ook meer info over treinvakanties naar Kroatië en Letland.

Belangrijke info over treinreizen naar Italië

VertrekstationAmsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht
HoofdstationsRoma Termini (Rome), Milano Centrale (Milaan), Venetië, Napels, Bologna, Bari, Florence
SpoorwegmaatschappijTrenitalia
AfkortingTI
Officiele boekingssiteswww.trenitalia.com
Telefonisch tickets bestellen390668475475
(Inter)nationale treinenTrenord regionale, InterCity, De Leonardo Express, Frecciarossa (FR), Frecciargento (FA), Frecciabianca (FB), InterCity Notte (ICN), ÖBB Nightjet, Bernina Express, Centovalli-lijn
InterrailpasOne Country Pass Italië(€105)
HoofdstadRome
Afstand naar hoofdstad1300 km
Reistijd tot hoofdstad16 uur
Website overheidwww.governo.it
Adres Nederlandse ambasadeVia Michele Mercati 8, 00197, Rome

Lokale stations:

 • Laigueglia
 • Spezzano Albanese
 • Baveno
 • Matera
 • Vernio
 • Arezzo
 • Ribellasca
 • Gubbio
 • Montecatini Terme
 • Vitulazio
 • Ventimiglia
 • Olivetta San Michele
 • Civitavecchia
 • Pietra Ligure
 • Chieti

  Treinrondreis door Italië maken

  Eén van de beste manieren om Italië te ontdekken is per trein. Terwijl je ontspannen op je stoel zit zie je de mooiste landschappen aan je voorbij trekken en bij aankomst in de volgende stad sta je meestal direct midden in het centrum zonder te zoeken naar een parkeerplaats in het chaotische Italiaanse verkeer. Italië heeft een modern spoorwegennet en sinds enkele jaren rijden er tussen de belangrijkste steden hoge snelheidstreinen. Daarnaast is de trein in Italië minder prijzig dan in Nederland. Maar de beste reden om Italië per trein te verkennen is zijn de wereldberoemde Italiaanse landschappen die vanuit je luie treinstoel aan je voorbij trekken.

  Treintickets kopen
  Treintickets kunnen op het station of online gekocht worden via de website van de Italiaanse spoorwegen trenitalia.it. De website is ook in het Engels beschikbaar. Voor langere afstanden is het aan te raden ook een plaats te reserveren en soms is dit verplicht. Dit kost een paar euro meer maar je loopt niet het risico uren op de gang te moeten staan en weet je zeker dat je met je medereizigers bij elkaar kan zitten.

  Overige treinmaatschappijen
  Naast de staatsspoorwegen van Trenitalia rijden er in Italië ook nog enkele andere treinmaatschappijen zoals Italo en Ferrovie Nord. Trenitalia brengt reizigers in alle uithoeken van Italië terwijl de Ferrovie Nord alleen in Noord-Italie rijden en Italo alleen hoge snelheidslijnen heeft tussen enkele grote steden (Turijn, Milaan, Venetie, Padua, Reggio Emilia, Bologna, Florence, Rome, Napels en Salerno).

  Overige tips en tricks over treinen in Italië

  • Trenitalia heeft verschillende soorten treinen die vrijwel elke plaats in Italië bereiken. Houd er wel rekening mee dat de treinen in Zuid-Italië over het algemeen langzamer zijn en enkele toeristische trekpleisters (zoals Matera) niet bereiken.
  • De frecciarosso is de hoge snelheidstrein die snelheden van 300 kilometer uur haalt en de steden Turijn, Milaan, Bologna, Rimini, Ancona, Florence, Rome en Napels met elkaar verbindt.
  • De frecciargento kan eveneens hoge snelheden halen maar maakt ook gebruik van het traditionele spoorwegnet en doet er dus meestal toch langer over om van de ene naar de andere plaats te komen. Ook deze treinen verbinden de grotere steden met uitzondering van Milaan en Turijn maar inclusief Venetie en de zuidelijk regio’s Puglia en Calabrie.
  • De frecciabianca gebruikt het traditionele spoorwegennet en rijdt tussen grotere en minder grote steden in 14 van de 20 Italiaanse regio’s.
  • De Intercity rijdt tussen meer dan 200 grotere en kleinere steden in het hele land. Deze treinen zijn goedkoper dan bovengenoemde freccie.
  • De Regionale is een regionale trein die de kleinste treinstations van Italie aandoet. Dit is de langzaamste maar ook minst dure optie om Italie per trein te verkennen.

  De top-10 steden van Italië

  1. Rome: Op de eerste plaats staat de Italiaanse hoofdstad Rome, de Eeuwige Stad van onevenaardbare charme. Een aanrader voor een Stedentrip!
  2. Milaan: niet alleen vanwege de Milanese mode en Da Vinic’s Laatste Avondmaal maar ook als tussenstop op weg naar andere bestemmingen in Lombardije zoals Mantua en het Comomeer.
  3. Venetië: Op de derde plaats staat Venetië, dat met zijn romantische straatjes, kanalen, gondels en het Piazza San Marco bezoekers trekt uit de hele wereld.
  4. Pisa: om zijn bijzondere monumenten zoals het Campo dei Miracoli, de Duomo en de beroemde scheve toren.
  5. Bologna: de stad met de oudste universiteit ter wereld en is tevens beroemd om de toren Asinelli.
  6. Napels: meer naar het zuiden, op de zesde plaats, staat de prachtige stad Napels, thuishaven van de meest kleurrijke Italiaanse folklore, muziek, kunst en heerlijk eten.
  7. Florence: Op de zevende plaats staat de Toscaanse hoofdstad Florence, stad van de Medici en de Ponte Vecchio, Palazzo Pitti en de Galleria degli Uffizi.
  8. Palermo: levendige stad met schitterende gebouwen
  9. Catania: prachtige stad aan de oostkust van Sicilië
  10. Verona: de stad van Romeo en Julia met zijn indrukwekkende Romeinse arena niet ontbreken in het rijtje.