logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinvakantie India

India is een land met een van de grootste spoorwegnetwerken ter wereld. Een treinvakantie in India is dan ook echt een avontuur. Je komt langs indrukwekkende grote steden en je ziet ontzettend veel van het land. Tijdens het reizen zie je veel locals en krijg je een goede indruk van het land. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie en tips voor het boeken van jouw aanstaande treinvakantie in India. Bekijk ook de blog met de 8 mooiste stops met de trein in India! Zoek je het dichterbij huis? Zoek dan naar treinrondreizen in Italië of Frankrijk.

Lokale stations:

Treintickets kopen in India

Om met de trein te reizen, heeft u zowel een treinkaartje (ticket) als een reservering nodig. Ga er maar vanuit dat alle lange-afstands-treinen behoorlijk volgeboekt zijn. Ter plaatse kunt u nog wel proberen op het station een ticket en reservering te kopen. Bij de grotere stations er een speciaal loket voor toeristen. Beter is het om vooraf online te reserveren. Zorg er voor om op tijd op het station te zijn omdat soms volstrekt onduidelijk is van welk perron uw trein gaat vertrekken. Het beste kunt u vooraf zorgen voor voldoende treinkaartjes en reservering (E-tickets) hebt. Op de officiële sites van Indian Railways tikt u de gewenste reis in en dan verschijnen vanzelf de mogelijke treinen met tijden en bestemmingen. Let op: je hebt een IRCTC account nodig om on-line treinkaartjes te kunnen kopen.  Koop ruim voldoende treinkaartjes en reserveringen. U kunt de teveel gekochte reserveringen en tickets tot 24 uur van te voren nog annuleren en dat kost dan zo’n 1 euro per annulering.

Hoe is het om met de trein te reizen in India?

Indian Rail heeft zeer goede verbindingen tussen alle grote steden en het spoor op deze doorgaande verbindingen ligt er in het algemeen heel goed bij. Op de lange afstanden rijden de indiaase spoorwegen met mooie lange treinen van minimaal 12 bakken die statig het station binnen rollen. India heeft nog prachtige “grande-lignes” en de langeafstandstreinen rijden ook nog behoorlijk snel. In ieder geval vaak sneller dan wanneer u dezelfde afstand met de taxi zou willen afleggen.

De metrolijnen en airport-shuttle van Delhi zijn hypermodern en rijden ook tijdens de spits perfect. De treinen van het voorstadsverkeer rondom de grote steden zoals Mumbai of Delhi zijn propvol.

Treinklasses

In Nederland zijn we gewend aan 1e en 2e klas voor de dagtreinen en 1e en 2e klas voor de nachtreinen. De Indiaase spoorwegen bieden meer meer keus. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende klasses waarmee je kunt reizen: 

 • zitrijtuig 1e klas : First class Air-Conditioned (AC) (Code:1A) en First class (Code:FC).
 • zitrijtuig 2e klas : Economy AC chair Car (Code:CC) en Second Sitting (Code:2S)
 • slaaprijtuig 1e klas : AC 1-tier sleeper (Code:1A)
 • slaaprijtuig 3e klas : AC 3 Tier sleeper (Code:3A)
 • ligrijtuig 2e klas : Sleeper Class (Code:SL)

Welke treinklasse kan ik het beste kiezen?

Voor de lange afstand is een rijtuig met AC (airco) het beste. De 1e klas is meer dan goed. Elke bak heeft een eigen steward en eten en drinken zijn inbegrepen. Helaas zitten deze rijtuigen niet in alle treinen. Voor de nachttreinen kunt u het beste een eerste of tweede klas slaaprijtuig nemen met AC. Beide zijn kwalitatief goed. Het verschil zit ‘m in het aantal bedden per cabine. De ligrijtuigen of sleeper class zijn open bakken met banken die omgetoverd kunnen worden tot een bed waarop je kunt liggen. Niet echt rustig omdat iedereen voorbij loopt maar het gaat wel en het is ook leuk om mee te maken. Vooral voor de middellange afstand. Eten en drinken zijn niet inbegrepen. Dus zelf meenemen of kopen bij de verkopers die regelmatig hun waren komen uitventen door de trein.

Indrail Pass verstandig?

Indrail Pass U kunt ook een zogenaamde INDRAIL PASS kopen die een aantal dagen geldig is. U kunt dan op alle treinen stappen. Maar…..u hebt dan nog geen reservering. Het is dus niet perse verstandig om deze pas aan te schaffen. 

Wachtlijsten

Als een trein vol is kunt u toch een ticket kopen zonder reservering. U staat dan op de waitinglist en mag dan in ieder geval instappen en meereizen. Als u geluk hebt, is er alsnog een zitplaatsje vrij omdat er altijd mensen niet komen opdagen.

Vaccinaties en hygiëne

Als je reist naar India dan worden er een aantal vaccinaties aangeraden: 

 • Vaccinatie tegen DTP.
 • Vaccinatie tegen buiktyfus bij een verblijf van 2 weken of langer.
 • Vaccinatie tegen hepatitis A.
 • Gele koorts: vaccinatie is alleen verplicht als u aankomt vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Malaria: Een malaria pillenkuur is alleen nodig als u langer dan een week in het malariagebied komt. Goede anti-muggen spray volstaat meestal.

Zelf je EHBO-set meenemen
Stel vooraf zelf een eigen EHBO-pakketje samen. U kunt advies krijgen bij iedere apotheek. Zorg in ieder geval voor schoon verband, schone pleisters, injectienaalden, paracetamol, diareeremmers en Jodium. Overigens vindt u in India veel apothekers/drogisten en daar kunt u prima wat verbandjes, pleisters e.d. bijkopen. Belangrijk is gewoon dat u een beetje oplet. Zorg dat u desinfecterende doekjes, gel of spray bij u heeft om handen en gezicht regelmatig mee schoon te maken. Gebruik uw gezonde verstand en dan is er niks aan de hand.

Check je reisverzekering
Controleer of uw reisverzekering in orde is en wat het telefoonnummer is om vanuit India contact te kunnen maken. Laat uw polisnummer e.d. ook achter bij uw contactpersoon thuis. 

Hotels in India

U kunt vooraf voor de gehele reis hotels reserveren. Als u gaat rondreizen zijn dat ook de ankerpunten voor de thuisblijvers.

 • Boek in ieder geval voor uw eerste verblijfplaats vooraf een hotel en neem beslist een kamer met airco, want de hitte kan moordend zijn als u zo vanuit Nederland aankomt.
 • Bij het hotel van uw eerste verblijfplaats kunt u ook meteen gebruik maken van de taxi-service om u bij de luchthaven te laten afhalen. Deze service biedt ieder goed hotel.
 • Boek uw hotel bij een betrouwbare internationale website. Accepteer alleen vooruitbetalingen als duidelijk is hoe u eenvoudig kunt annuleren. Nederlandse “goedkope” aanbieders verplichten u vaak tot overbodige annuleringsverzekeringen en wazige boekingskosten.

Vliegtickets naar India

Hoe koopt u makkelijk en goedkoop on-line uw vliegtickets voor India?

 • Kijk voor het zoeken eerst op de bekende vliegticket-sites om een idee te krijgen welke luchtvaartmaatschappijen op het moment dat u wilt vliegen een vlucht hebben naar de grote internationale luchthavens van New-Delhi of Mumbai. (andere luchthavens in India zijn vaak duurder of u moet overstappen via (jawel) : Mumbai of Delhi)
 • Speel met de vertrek- en retourdatum. Als u een dagje eerder of later de vluchten reserveert dan kan dat echt schelen in de prijs
 • Zoek een onlogische combinatie bijvoorbeeld vertrek vanaf Düsseldorf of Brussel en kom terug met uw retourvlucht op Amsterdam.