logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinvakantie naar Hongarije

Hongarije is zeer in trek als vakantieland. De hoofdstad Boedapest is een charmante stad die zich uitstekend leent voor een stedentrip, maar ook de omgeving van het Balatonmeer en de vele natuurparken die het land telt zijn populair bij vakantiegangers. Bekend en adembenemend in Hongarije is de hoofdstad Boedapest, maar ook Debrecen en Pecs zijn plaatsen die zeker een bezoek waard zijn en waar de mooiste bezienswaardigheden in Hongarije te vinden zijn. Hongarije biedt een breed palet aan accommodaties. Er zijn hotels in alle prijsklassen, maar ook pensions en hostels. Wanneer u liever een appartement in Hongarije of een vakantiehuis huurt, is dit vanzelfsprekend ook mogelijk. Wie zich echt wil onderdompelen in het Hongaarse dagelijkse leven, kan overnachten bij Hongaarse families in huis door een Bed & Breakfast te boeken. Hongarije heeft een prima spoornetwerk. Het land is dan ook goed te bezoeken met de trein. Bereid je wel goed voor en kijk vooraf naar de reistijden. Het is raadzaam om een goed reisplan te maken. Je kunt ook kiezen voor de Interrail pas. Op deze pagina lees je meer informatie over met de trein naar Hongarije en vind je veel andere (praktische) info. Bekijk ook treinreizen naar Ierland, Italië of juist India.

Belangrijke info over treinreizen naar Hongarije

VertrekstationAmsterdam, Den Haag, Utrect, Rotterdam
HoofdstationsBoedapest Keleti, Nyugati, Deli
SpoorwegmaatschappijDe Magyar Államvasutak
AfkortingMÁV
Officiele boekingssiteswww.mavcsoport.hu
Telefonisch tickets bestellen3613494949
(Inter)nationale treinenEuroCity, InterCity, Railjet, EuroNight
InterrailpasHongarijepas (€80)
HoofdstadBoedapest
Afstand naar hoofdstad1150 km
Reistijd tot hoofdstad17 uur
Website overheidwww.parlament.hu
Adres Nederlandse ambasadeKapás u. 6-12, Víziváros Office Center, H-1027, Boedapest

Lokale stations:

 • Sásd
 • Nyíregyháza
 • Békéscsaba
 • Boba
 • Kiskőrös
 • Szentes
 • Tatabánya
 • Keszthely
 • Kaposvár
 • Hegyeshalom
 • Eger
 • Kecskemét
 • Nagykanizsa
 • Püspökladány
 • Salgótarján

  Balatonmeer

  Het Balatonmeer is gelegen in het westen van Hongarije en is één van de toeristische trekpleisters van het land. Hotels, campings, vakantiehuizen en parken zijn er dan ook voldoende te vinden zodat je de tijd kan nemen om van de streek te genieten. Kijk bijvoorbeeld eens op Allcamps voor een rustige camping rond dit meer. Het Balatonmeer is een zoetwatermeer met meerdere badplaatsen en is met een oppervlakte van bijna 600 km trouwens het grootste meer van Centraal- en Oost-Europa. De gemiddelde diepte is slechts 3 meter waardoor het water in de zomer snel warm wordt en een temperatuur van 25° haalt.

  Zon, zee en strand

  De oevers van het meer kenmerken zich door enerzijds toerisme en anderzijds wijnbouw. De zuidoever is vanuit toeristisch oogpunt het meest interessant dankzij het warmere water en de bredere stranden. Ontspanning vindt u hier in zon, zee en strand. De stad Siofok is gekend door zijn lokale disco’s en andere uitgaansmogelijkheden, zodat ook de jongeren het meer als een ideale vakantie mogen beschouwen. Daarnaast kunnen ook de lefhebbers van actieve recreatie genieten van watersport, zeilen en zwemevenementen.

  Wijnbouw en cultuur

  De meer bergachtige noordoever leent zich uitstekend tot wijnbouw. Hongarije is door de klimatologische omstandigheden namelijk een ideaal wijnland. Rustige wandelingen langsheen de plaatselijke dorpjes en een bezoek aan de culturele hoofdstad Kesztely, zorgen ervoor dat u ook een deel van het betoverende landschap, de geschiedenis en cultuur van de regio opsnuift.

  Bekende steden

  Boedapest
  De hoofdstad van Hongarije bestaat eigenlijk uit twee delen. Aan de ene oever van de Donau vindt u het stadsdeel Boeda, aan de andere oever ligt Pest. Op de Burchtheuvel van Boeda liggen fraaie bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis en de Matthiaskerk. In Pest vindt u het Parlementsgebouw dat nog steeds het grootste bouwwerk van het land is. In de naastgelegen basiliek ligt al meer dan duizend jaar de hand van Stefanus, de eerste koning van het land.

  Debrecen
  Na Boedapest is Debrecen de grootste stad van het land en een bezienswaardigheid in Hongarije. Hoewel Debrecen niet meer dan ruim tweehonderd duizend inwoners telt, is er, dankzij de drie universiteiten die de stad rijk is, genoeg te doen en wordt het stadsbeeld bepaald door een ongedwongen sfeer. In het bos bij de stad zijn verschillende warmwaterbronnen waarin u kunt baden. De temperatuur van de baden is verschillend en ook is het mogelijk om te ontspannen in de Turkse sauna.

  Pecs
  Ongeveer even groot als Debrecen is de stad Pecs die in het zuid-westen van Hongarije ligt. Net als Debrecen is Pecs een levendige stad met veel terrassen en restaurants. Een van de belangrijkste monumenten in deze stad is de dom van de Heilige Petrus waarvan de oudste delen, waaronder de crypte en het koor, dateren uit de 11e eeuw. De geschiedenis van de stad gaat terug naar de oud-Romeinse tijd toen de stad op een knooppunt van wegen lag. Daterend uit deze periode kunt u in Pecs verschillende graftombes zien en een kamer uit de 4e eeuw na Christus die is versierd met muurschilderingen uit die tijd.

  Natuurparken

  Voor natuurliefhebbers is Hongarije de bestemming bij uitstek omdat het land zoveel verschillende soorten landschappen heeft, variërend van druipsteengrotten tot steppes. Daarnaast is een groot deel van het relatief dunbevolkte land heuvelachtig waardoor je als wandelaar steeds weer door nieuwe uitzichtspunten wordt verrast. De mooiste natuurparken in Hongarije zetten wij voor je op een rij.

  Aggteleki National Park
  Dit natuurreservaat ligt in het noordoostelijk deel van Hongarije en is bijna 20.000 hectare groot. Sinds 1995 staat het op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Een groot voordeel hiervan is dat de natuur in het park onderhouden kan worden met de financiën die de Unesco hiervoor uittrekt.

  De bekendste bezienswaardigheid in dit park is de Baradla Grot met een lengte van ruim 25 kilometer. De Baradla Grot is een druipsteengrot en tijdens een bezoek hoor je het ruisen van de rivier die door de grot heenloopt. Hoe de grot ontstaan is, is te zien in het museum over de grot in het park.

  Duna-Dráva National Park
  Aan de andere kant van het land, in het zuidwesten, ligt het natuurreservaat van Duna-Dráva. Dit park is vernoemd naar de Donau en Dráva, de twee rivieren die beiden door het natuurreservaat hun weg vinden. De Dráva is ecologisch heel bijzonder omdat in deze rivier nog meer dan 50 vissoorten voorkomen. Verder vinden natuurliefhebbers in dit park veel verschillende vogels zoals de zeearend en de lepelaar.

  Hortobágyi National Park
  Relatief dicht bij de hoofdstad van Hongarije ligt het Hortobágyi National Park. Het park is 200 kilometer oostelijk van Boedapest te vinden en ligt midden in de Hongaarse steppe. Kenmerkend voor een steppenlandschap, ook wel ‘Puszta’ genoemd, is dat het voor het grootste gedeelte uit halfdroog grasland bestaat. Het Hortobágyi National Park is een van de natuurparken in Hongarije waar meer dan 300 vogelsoorten voorkomen.

  Fietsen

  Fietsen in Hongarije wordt steeds populairder. Ook de overheid speelt hierop in. Zo zijn er in de hoofdstad Boedapest in de laatste tien jaar steeds meer fietspaden bijgekomen. U kunt de stad nu van noord tot zuid met de fiets doorkruisen over bijna allemaal autovrije wegen.

  Ook zijn er fietspaden naar een aantal spoorwegstations aangelegd waarvandaan u verder kunt fietsen. Een overzicht van alle fietspaden kunt u ophalen bij het stadhuis. Maar Hongarije biedt meer dan alleen de hoofdstad om per fiets te verkennen. We zetten de mooiste mogelijkheden op een rij.

  Fietsen langs de Donau
  Deze fietsroute begint in Hongarije in de plaats Rajka. Mooie stadjes die u onderweg tegenkomt zijn bijvoorbeeld Mosonmagyarovar dat bekend is om het grote aantal bruggen, zeventien in totaal. Ook Gyor is een stad waar u zeker even moet afstappen. In het oude centrum zijn de schitterende kathedraal en het fraaie stadhuis een bezoek zeker waard.

  Ook aan burchten en kastelen is langs deze route geen gebrek. Zo komt u langs de Alten See waar een 15e-eeuwse burcht is te vinden. Andere mooie bezienswaardigheden die u onderweg tegenkomt zijn een fraaie basiliek in Esztergom, één van de grootste van Hongarije en het kasteel uit de renaissance in Visegrad.

  Fietsen in het noordoosten van Hongarije
  Vanzelfsprekend zijn er meer mogelijkheden om te fietsen in Hongarije dan langs de Donau. Zo is de omgeving bij de plaats Eger ook zeer de moeite waard op met de fiets te verkennen.

  U kunt meerdere fietstochten vanuit deze plaats uitstippelen. Bijvoorbeeld door het natuurreservaat Bükk of het laaggebergte van Zempléni. Een fietstocht door deze streek is een kans bij uitstek om behalve de natuur ook de authentieke cultuur en tradities van Hongarije te leren kennen. In de Hongaarse steppe liggen veel dorpjes waar de tijd stil heeft lijken te staan.

  Wandelen

  Het platteland van Hongarije is met zijn prachtige natuur, karakteristieke boerderijen en mooie vergezichten een echt wandelparadijs. De Hongaren zijn zich hier ook zeker van bewust, want de uitgezette nationale DDP-routes (Del-Dunántúli Piros Túra) wijzen u met hun gemarkeerde witrode band de weg door het prachtige heuvellandschap. In de zomer kan het warm zijn. De meest geschikte seizoenen voor wandelen in Hongarije zijn het voor- en najaar.

  Somogy
  Een mooi startpunt voor je wandeling in Hongarije is de provincie Somogy op 150 kilometer afstand van Boedapest. Je vindt hier heuvels, bossen, akkers en wijngaarden met telkens weer mooie vergezichten. Omdat de landbouw in Hongarije nog niet zo intensief is, vindt de wandelaar in deze streek weinig hekken of andere obstakels die een fijne wandenling in de weg zouden kunnen staan.

  Om de wandeling even te onderbreken zijn er genoeg leuke uitstapjes in deze omgeving te maken. Bijvoorbeeld een tocht naar het Balatonmeer met een schilderachtige schiereiland waar veel kunstenaars nu nog wonen. Daarnaast zie je tijdens je wandeling verschillende leuke plaatsjes zoals Somogyacsa, waar nog verschillende originele boerderijen, ook wel ‘Tanya’s genoemd, te vinden zijn.

  Wandelen in de nationale parken
  Behalve de provincie Somogy zijn er natuurlijk ook veel wandelmogelijkheden in de nationale parken van Hongarije. Zo lopen er verschillende wandelroutes door het Aggteleki National Park, een natuurreservaat dat in het noord-oosten van Hongarije ligt. Maar ook in het Duna-Dráva National Park langs de oevers van de Donau en de Dráva is het heerlijk wandelen in Hongarije.

  Mécsek-gebergte
  Wandelaars met een goede conditie die het hogerop willen zoeken, vinden mooie trektochten in het Mécsek-gebergte. Het gebergte staat bekend om zijn soortenrijke flora en fauna en natuurlijk de mooie vergezichten. Ervaren wandelaars en klimmers kunnen hier zelf naar toe, maar er worden ook wandeltochten georganiseerd onder leiding van een gids.

  Sziget

  In augustus is het elk jaar feest op het Óbuda eiland in Boedapest, want dan wordt hier een week lang naar muziek geluisterd tijdens het Sziget festival. Het festival werd voor de eerste keer in 1993 georganiseerd en is intussen uitgegroeid tot een evenement waar meer dan vierhonderd duizend bezoeker op afkomen. Kaarten kun je reserveren via het internet, maar wees er snel bij want het is snel uitverkocht.

  Rock, dance, punk maar ook wereldmuziek
  Op het festival zijn verschillende podia te vinden waar behalve rock, dance en punk ook ruimte is voor blues, wereldmuziek en jazz. Leuk om te weten is dat het festival ook bezocht wordt door Nederlandse artiesten. Zo stond acht jaar geleden het Roseberg Trio hier op het jazzpodium. Naast de muziek zijn er ook verschillende films en toneelvoorstellingen tijdens het festival geprogrammeerd.

  Workshops
  Wanneer je even uitgekeken bent op de vele podia is er op het eiland zelf ook genoeg te doen. Op het festivalterrein zijn veel leuke winkeltjes waar je kleding en souvenirs kunt kopen. Ook vind je er verschillende restaurants en cafeetjes.

  Als je even wil sporten kun je op de tennisbanen, de volleybalvelden of in het zwembad terecht. Daarnaast worden er verschillende workshops georganiseerd. Grijp hier je kans om te leren pottenbakken, rieten manden te vlechten of t-shirts te beschilderen.

  Gunstig prijsniveau
  Festival Sziget, dit laatste woord betekent overigens ‘eiland’ in het Hongaars, is al langere tijd populair bij de Nederlandse muziekliefhebbers. Zo vertrokken er vorig jaar ruim vijftien duizend landgenoten richting Boedapest om Sziget mee te maken.

  Een groot voordeel van dit festival is het lage prijsniveau: voor minder dan vijf euro heb je al een lekkere avondmaaltijd. Daarnaast is het weer meestal goed en is het festival een mooi begin voor een stedentrip Boedapest of een vakantie aan het Balatonmeer.

  Siofok

  Siofok is de grootste stad aan het Balatonmeer en als grootste badplaats met 15 km strand ook meteen een voorname toeristische trekpleister. Het zal dan ook niet verbazen dat de stad één van de welvarendste steden van het land is, juist dankzij zijn toerisme en het bezoek van de vele buitenlanders die hun tenten aan het Balatonmeer willen opslaan. Het mooie zomerse klimaat is hier uiteraard ook niet vreemd aan.

  Bezienswaardigheden
  Op ongeveer 500 meter van het meer situeert zich het oude stadsgedeelte met het Centraal Station, de oude watertoren en andere historische architectuur. Ook de haven is zeker een bezoekje waard. De hoofdstad Boedapest ligt op slechts 100 kilometer en is met het openbaar vervoer of met de wagen zeer goed bereikbaar. De stad ontleent zijn naam aan de rivier de Sio die door de stad stroomt.

  Feeststad
  Naast de prachtige natuur, de culturele bezienswaardigheden en het strandleven is Siofok vooral gekend omwille van het bruisende nachtleven. De populairste clubs van de streek rond het Balatonmeer zijn hier te vinden, o.a. The Palace en The Locomotion. Ook eten kan je uitstekend in de diverse restaurants, pizzeria’s, terrasjes en pubs. Andere recreatievormen zoals waterskiën en surfen behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden. Voor winkelgrage toeristen zijn de aanwezige winkelstraten zeker een uitdaging.

  Boedapest

  Boedapest, de hoofdstad van Hongarije is nog niet ontdekt door het massa-toerisme en heeft daardoor haar eigen charme weten te bewaren. De stad met bijna twee miljoen inwoners is daarom zeker een bezoek waard. U vindt er fraaie kerken, maar ook nog oude bastions waarvandaan u een fraai uitzicht heeft op de stad. Het is niet verwonderlijk dat Unesco heeft besloten dit uitzicht op de werelderfgoedlijst te zetten.

  Boedapest wordt door de Donau in tweeën gedeeld. Aan de ene oever van de rivier is in het heuvelachtige landschap Boeda gebouwd. Aan de andere kant van de Donau ligt Pest in het vlakke land. Tussen de twee stadsdelen in ligt het autovrije eiland Margitsziget dat onder meer bekend is door zijn openluchtzwembad en warmwaterbronnen.

  Boeda
  Boeda is het oudste stadsdeel van Boedapest. Hier vindt u op de Burchtheuvel het Koninklijk Paleis dat u zeker moet zien. De eerste fundamenten van het paleis dateren uit de 14e eeuw. Vierhonderd jaar later werd het paleis echter opnieuw opgetrokken, in het barokke gebouw zijn nu verschillende musea en kunstgaleries gevestigd.

  Ook de Matthiaskerk is op de Burchtheuvel gelegen. De kerk heeft een lange historie, want hier werden de koningen gekroond. Ook was het de plek waar de vorsten met elkaar in de echt werden verbonden. Naast de kerk ligt het Vissersbastion dat vooral een bezoek waard is vanwege het adembenemende uitzicht dat u hier over de stad heeft.

  Pest
  In Pest kunt u letterlijk en figuurlijk niet om het immense Parlementsgebouw heen. De bouw ervan werd begin vorige eeuw afgerond en het is nog steeds het grootste gebouw van het land. In de buurt van het Parlementsgebouw ligt de basiliek van de Heilige Stefanus. In de kerk vindt u een relikwie met de duizend jaar oude hand van Stefanus, de eerste koning van Hongarije.

  Overnachten

  Hotels in Hongarije
  In alle provincies van Hongarije zijn zowel eenvoudige goedkope hotels te vinden met twee sterren als een chique verblijf met vijf sterren. Bij de duurdere onderkomens kunt u rekenen op veel faciliteiten zoals een eigen parkeerplaats bij het hotel, een lift en een ruime kamer. Hotels in Hongarije in de hogere prijsklasse hebben ook vaak een restaurant. Veel aanbod in deze categorie vindt u op het internet.

  Budgetprijzen
  In de goedkopere prijsklasse is het mogelijk om voor rond de 25 euro per nacht een kamer te reserveren. Wel moet u er dan rekening mee houden dat de badkamer wordt gedeeld. Ook een overnachting in een jeugdherberg of hostel is niet duur. U kunt helemaal op de kosten besparen wanneer u alleen een bed op een kamer voor meerdere personen reserveert. Kijk ook voor dit aanbod op internet. Vooral in Boedapest en bij het Balatonmeer is het aanbod aan goedkope overnachtingsmogelijkheden groot.

  Vakantiehuizen en appartementen
  Behalve hotels en pensions, zijn er in alle regio’s ook sfeervolle vakantiehuizen in Hongarije te huur. Een groot voordeel van een vakantiehuis of appartement is dat u meer ruimte tot uw beschikking heeft en niet elke avond in een restaurant hoeft te dineren.