logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinvakantie naar Roemenië

Roemenië behoort tot de Europese gemeenschap. Je identiteitskaart volstaat als reisdocument. Het land bestaat uit een aantal landstreken (zie kaartje), heeft goede hoofdwegen en goede treinverbindingen. In de winter kan overvloedige sneeuw voor grote vertragingen zorgen. De bergen zijn één van de attractiepolen van het land. Ze kunnen verraderlijk zijn, ga nooit op je eentje de bergen in. Voor sportieve trektochten neem je best een gids onder de arm. In Roemenië leven nog duizenden bruine beren en wolven. Er zijn veel treinstations in Roemenië die jouw verbinden met alle populaire steden in het land. Bekijk ook goedkope treintickets voor Servië en Slovenië.

Belangrijke info over treinreizen naar Roemenië

VertrekstationAmsterdam, Utrecht, Rotterdam
HoofdstationsBoekarest, Brașov, Iași, Arad, Sibiu, Craiova, Constanța, Timișoara
SpoorwegmaatschappijCăile Ferate Române
AfkortingCFR
Officiele boekingssiteswww.cfrcalatori.ro
Telefonisch tickets bestellen800884444
(Inter)nationale treinenTFC Transferoviar Călători, SOFT Softrans, RT Regiotrans
InterrailpasRoemeniëpas(€51)
HoofdstadBoekarest
Afstand naar hoofdstad1800 km
Reistijd tot hoofdstad32 uur
Website overheidwww.gov.ro
Adres Nederlandse ambasade8th floor, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 5-7, București 077190

Lokale stations:

 • Bicaz
 • Cluj-Napoca
 • Buzău
 • Vințu de Jos
 • Beclean
 • Drobeta Turnu Severin
 • Botoșani
 • Craiova
 • Piatra Neamț
 • Râmnicu Vâlcea
 • Câmpulung
 • Carei
 • Deda
 • Câmpulung Moldovenesc
 • Sculeni

  Waarom een treinreis naar Roemenië boeken?

  Roemenië bied als vakantieland voor toeristen een nieuwe ervaring en geeft nieuwe impressies. Roemenië is een heel gastvriendelijk land, zo kom je als toerist snel in contact met de lokale bevolking. De bestemmingen van de reis hebben een goede infrastructuur, de meest bekende steden en van Roemenië zijn Bukarest (hoofdstad), Brasov, Cluj-Napoca en Sibiu. In de gebieden van Transilvanie zijn de burchten eenmalig mooi en bijzonder, ook kunt u er op zoek gaan naar de sporen van graf Dracula. De Bukowina is een landschap met een van de mooiste Moldauklostern (bijv. Putna, Agapia en Moldovita). De Donaudelta is de grootste biosphärenreservat van de hele wereld en is met ca. 580000ha rietlandschap een echtes paradijs voor een veeltal vogel en wilde paarden. De Donau eindigt er in het zwarte meer. De karpatengebergte staan beroemt om zijn mooie wandel-,ski- en natuurgebieden. Dat alles is maar een kleine impressie voor een onvergetelijke avontuur-vakantie van Roemenië. De treinvakantie naar Roemenië kunt u geheel individueel boeken of via een touroperator (maatwerk reisschema’s). Roemenië heeft goede treinverbindingen en rijdt zelf door de prachtige landschapen en gebieden, de bus en vliegverbindingen zijn een goede aanvulling op het openbaar vervoer. Er bestaan ook wel mogelijkheden om auto’s te huren en zo Roemenië te verkennen.

  Over Roemenië

  Het grootste deel van de bevolking is Roemeenssprekend. In de provincies Harghita, Covasna en Mures is er een sterke Hongaarssprekende bevolkingsgroep. In een aantal provincies in Transsylvanië vind je nog kleine groepjes van Duitssprekenden (het vaakst in de omgeving van Sibiu). In de grensgebieden zijn er kleine etnische minderheden. Het Roemeens is een romaanse taal en lijkt het sterkst op het Italiaans. Jonge Roemenen spreken vaak ook Engels, de wat oudere generatie kent vaak Frans. In Transsylvanië wordt nog Duits gesproken. In de dorpen van Hongaarssprekenden word je in het Hongaars aangesproken. Roemenië hanteert een nul-tolerantie wat alcoholverbruik betreft voor wie een wagen bestuurt. In de meeste hotels en bars kan je alcoholvrij bier vinden (vaak meerdere merken). De Roemenen drinken graag zoete (dulce) wijn. Als je enkel droge wijn lust, vraag dan ‘sec’ niet ‘demisec’ of ‘demidulce’. Op menukaarten worden prijzen vaak genoteerd ‘per gewichtseenheid’. Dat is meestal het geval voor vis en vlees. Roemenen eten steevast brood (piine) bij een warme maaltijd. Dingen die je niet wenst (brood, pikante pepers (ardei iute), zure room (smântâna) voor de soep, …) weiger je best meteen anders worden ze bij de eindafrekening meegerekend.

  Transsylvanië

  Jaarlijks komen er veel toeristen naar Transsylvanië. U kunt hier niet alleen skiën maar ook vele middeleeuwse steden bezoeken zoals Sighişoara, Bran en Biertan. Of bezoek de Transfăgăraşan in de Transsylvanische Alpen, of ga een keer slapen in berghutten (Cabane) op meer dan 2000 m. In de lente en zomer worden er vele bergwandelingen georganiseerd vanaf deze berghutten. Het Apuseni-gebergte, ook wel de Westelijke Transsylvanische Alpen genoemd, staat bekend om de vele en dichte wouden. Ook is hier de Scărişoara-gletsjer in een grot waar het jaarlijks tussen de -1 °C en 0 °C blijft, ook al is het 200 m hogerop 20 °C. In de Apuseni is een groot ravijn, de Groapa Ruginoasa, waar ook veel toeristen naar toe komen. Het noorden van Transsylvanië, de regio Maramureş, heeft vele typische plattelandsdorpen, en de beroemde houten kerken.

  Transylvanie als toeristische bestemming kiezen is relatief nieuw, nochtans biedt het land enorme mogelijkheden. Er is een heel rijke varieteit aan landschappen, fauna, flora, kunst, historische sites en folklore. Een paar dozijn plaatsen in het land staan op de World Heritage List. (houten kerken in Maramures, kloosters in Bukovina, weerkerken in Transylvanie, centrum Sighisoara, Dacische burchten en de Donau Delta) Transylvanie is vooral interessant voor de toerist die wil wegblijven van overbevolkte stranden of ski resorts en een land wil ontdekken zoals het werkelijk is. Een groot gedeelte van Roemenië bleef bijna onveranderd de laatste decenia en traditie en folklore zijn nog altijd sterk verbonden met het alledaagse leven. De talrijke houten kerkjes, kloosters en authentieke dorpjes zorgen ervoor dat je je in een openlucht museum waant. Er zijn tientallen grotere en kleinere natuurreservaten en natuurparken. De laatste jaren werden er enorme inspanningen geleverd door de prive sector en overal vind je nieuwe hotelletjes en gastkamers. Ook de steden veranderen heel snel en je kan er alle westerse produkten vinden. De prijzen van de diensten in Roemenie liggen gevoelig lager dan die in andere landen. De bevolking staat sterk verlangend te wachten op buitenlandse bezoekers en hun hospitaliteit is iets wat je achteraf nog lang bij zal blijven.