logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinvakantie naar Noorwegen

Een droomvakantie. Velen zullen een treinreis in Noorwegen hoog op het verlanglijstje hebben staan. Wij begrijpen waarom; de natuur, de ongekende vrijheid, de gastvrije Noren. En hoe kun je beter dan met je huur camper of caravan dit prachtige land verkennen? Om te beginnen met het allemansrecht dat u ongekende vrijheid biedt om een mooi plaatsje uit te zoeken om te kamperen, een droom voor individualisten en natuurliefhebbers. Natuurlijk, een punt dat altijd een belangrijke rol speelt bij het kamperen is het weer. En een veel voorkomend vooroordeel is dat het altijd regent in Noorwegen. Tuurlijk, zoals overal in Midden of Noord-Europa kunnen regenachtige zomers plaatsvinden, en de temperaturen kunnen vrij laag liggen, zelfs in juni, juli en augustus. Maar de realiteit is vaak heel anders – vooral voor het zuiden en het westen van Noorwegen. Wekenlange periodes zonder noemenswaardige regenval, en overdag temperaturen rond de 25 graden zijn er eerder regel dan uitzondering. Soms stijgt de thermometer tot zelfs 30 graden. En vooral beïnvloed door het Atlantische klimaat garandeert te allen tijde schone en heldere lucht. Ook zonder auto, camper of caravan kunt u Noorwegen ontdekken. Zo is het een geliefd vakantieland voor fietsers en motorrijders. Bovendien wordt backpacken door Noorwegen steeds populairder. Voor dit soort reizen kunt u met een relatief laag budget al prima uit de voeten, terwijl langere afstanden in het binnenland kunnen worden afgelegd met de bus en de trein. Je kunt ook doorklikken voor treinrondreizen door Oostenrijk. Zoek je iets warmers? Bekijk dan goedkope treinkaartjes naar Portugal.

Belangrijke info over treinreizen naar Noorwegen

VertrekstationAmsterdam, Rotterdam, Hengelo, Almelo
HoofdstationsOslo, Bergen, Nordkapp, Trondheim, Bodø, Narvik
SpoorwegmaatschappijNorwegian State Railways
AfkortingVY
Officiele boekingssiteswww.vy.no
Telefonisch tickets bestellen4761051910
(Inter)nationale treinenVY Tog (REG / RE), Treinen Go-Ahead Norge (REG/RE), Treinen van SJ Norge (REG), Gjøvikbanen AS (REG), Binnenlandse nachttreinen (REG), Flåmspoorlijn (RE)
InterrailpasNoorwegenpas(€148)
HoofdstadOslo
Afstand naar hoofdstad915 km
Reistijd tot hoofdstad18 uur
Website overheidwww.regjeringen.no
Adres Nederlandse ambasadeOscars gate 29, 0352, Oslo

Lokale stations:

 • Lunde
 • Kjosfossen
 • Lunden Station
 • Haugastøl
 • Vennesla
 • Finnsnes
 • Ålesund
 • Lysaker
 • Røros
 • Fauske
 • Henningsvær
 • Geilo
 • Nelaug
 • Stavanger
 • Lillestrøm

  Activiteiten tijdens treinrondreis in Noorwergen

  • Vissen: Noorwegen is rijk aan water. Het hele land is doorkruist door beken en rivieren, daarbij komen ontelbare meren alsook de kust, die een totaal lengte heeft van 2 keer de omtrek van de aarde. In al deze wateren wemelt het van het leven. Deze rijkdom is uniek in Europa. En het is ook de reden dat Noorwegen bij vissers zo geliefd is.
  • Zwemmen: Zwemmen in Noorwegen is een bijzondere ervaring. De talrijke binnenwateren zijn in de zomer ideaal voor een verfrissende duik. Het water bereikt op veel plaatsen temperaturen van meer dan 20°C. Ook aan de kust en in de fjorden kunt u vaak uitstekend zwemmen, vooral in het zuidelijke deel van het land. De watertemperatuur stijgt hier in de zomer tot ongeveer 18 tot 22°C en de kwaliteit is zo goed als overal uitstekend. Hoewel de Noorse kust vooral wordt gekenmerkt door rotsachtige kusten, zijn er ook talrijke zandstranden. Heel bekend en toch niet al te druk zijn de stranden rond Farsund (zuid-Noorwegen) en Lommesanden, Havikstrand, Naudskjern, Kvitjøodden en Hummersteinen. Verder naar het noorden, in de richting van Stavanger, vindt u veel zandstranden langs de kust. Hier kunt u heerlijk wandelen, zwemmen en ontspannen.
  • Bergbeklimmen: Bergbeklimmen is in Noorwegen vrijwel overal en in elk seizoen mogelijk. In de regio Oppland vindt men de hoogste Noorse bergen, zoals de 2469 meter hoge Galdhøpiggen en de 2464 meter hoge Glittertind. Daarnaast zijn er nog zo’n 190 bergen die hoger zijn dan 2000 meter. Bijzonder spectaculair zijn de rotsformaties van Trollveggen (Romsdal) en Kjerag (Lysefjord). Naast de vele uitdagende terreinen die alleen worden aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers, zijn er ook plekken die geschikt zijn voor beginners. Zij kunnen in veel regio’s bovendien klimcursussen volgen, terwijl ervaren klimmers voor hun tochten gebruik kunnen maken van gidsen die de omgeving goed kennen.
  • Zeilen en kanoën: In een land met zoveel water als Noorwegen kunt u vrijwel overal roeien, kanoën en zeilen. Veel kampeerders nemen daarom hun eigen boot, kano, kajak of surfplank mee. Een nadeel is wel dat zo’n vaartuig tijdens het transport veel plaats in beslag neemt. Gelukkig kunt u op veel plaatsen in Noorwegen per uur, per dag of per week een boot of een ander vaartuig huren. Zo heeft u alle vrijheid en kunt u toch nog een spontane boottocht ondernemen.
  • Fietsen: Fietsen kan in Noorwegen op allerlei manieren. De Noorse wegen zijn geschikt voor veilige en ontspannen fietstochten, zodat u het land van dichtbij leert kennen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel liefhebbers van Noorwegen bij voorkeur met de fiets reizen en de nachten doorbrengen in hutten of tenten. Wie op deze manier wil reizen moet wel over een redelijke conditie beschikken, want er moet in Noorwegen veel bergop worden gefietst. Het recreatieve fietsen is in Noorwegen inmiddels zo populair dat het programma ‘Cyclists Welcome’ in het leven is geroepen. Ondernemingen met het keurmerk van Cyclists Welcome verplichten zich ertoe om fietsers uitstekend van dienst te zijn. Ze voorzien hun gasten van belangrijke informatie over fietsroutes, bezienswaardigheden en het openbaar vervoer, maar bieden bijvoorbeeld ook hoogwaardige accommodaties en maaltijden, parkeerplaatsen en wasmogelijkheden.
  • Wintersport: Net als in andere landen met veel bergen en sneeuwrijke winters zijn skiën en andere wintersporten erg populair in Noorwegen. Niet voor niets is Noorwegen een van ’s werelds grootste wintersportlanden op het gebied van langlaufen, triatlon, skiën en snowboarden. Noorse sporters gooien dan ook vaak hoge ogen tijdens internationale wedstrijden. Wintersport is in Noorwegen veel meer dan een trendy sport; het is zelfs een van de belangrijkste tradities van het land.
  • Duiken: Duiken behoort tot de meest opwindende en fascinerende avonturen die u in Noorwegen kunt beleven. Uiteraard zijn de watertemperaturen ook in de zomer niet te vergelijken met tropische wateren. Door de Golfstroom is het water in de Noorse kustgebieden echter warmer dan vaak wordt aangenomen. Bovendien kan de onderwaterwereld in Noorwegen zich meten met meer exotische locaties. Veel duikers vinden zelfs dat deze hier nog spannender en veelzijdiger is. In veel gebieden vindt u dichte kelpwouden, enorme koraalriffen, wrakken en indrukwekkende rotswanden. Bovendien krioelt het vrijwel overal in het kristalheldere water van de waterorganismen. Elke duik is een nieuwe gelegenheid om allerlei vissoorten, kreeften, hommers en koningskrabben te observeren. Wie echt voor spektakel gaat, kan in Noord-Noorwegen zelfs duiken met orka’s duiken.

  Campings

  Wildkamperen in Noorwegen wordt steeds populairder onder vakantiegangers. Als u een beetje meer comfort wilt of enkele dagen of weken op dezelfde plek wilt doorbrengen, kunt u natuurlijk ook terecht op de circa 1000 campings die het land rijk is. Deze campings passen meestal perfect in de omgeving. Daardoor kampeert u ook daar op een natuurlijke en ontspannen manier, en profiteert u tegelijkertijd van voorzieningen zoals sanitair, kookfaciliteiten en een winkel. Verder zijn er in Noorwegen veel campings in de omgeving van grotere plaatsen.

  Seizoenen

  Het hoogseizoen voor kampeervakanties duurt in Noorwegen van half mei tot half september. In deze periode zijn ook de meeste campings geopend. Maar in het voorjaar en het najaar is kamperen in Noorwegen eveneens mogelijk. In de zomermaanden zijn de weersomstandigheden wel het meest aangenaam. Bedenk ook dat het seizoen in het zuiden en westen van het land langer duurt dan in het noorden. Terwijl de omstandigheden ten zuiden van de poolcirkel van eind april tot begin oktober vaak uitstekend zijn, is het seizoen in het noorden van Noorwegen doorgaans veel korter. Dit is niet verwonderlijk als u bedenkt dat de afstand tussen Kaap Lindesnes in het zuiden en de Noordkaap bijna 1800 kilometer bedraagt.

  Klimaat

  Het weer in Noorwegen wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren, omdat extreem warme of koude temperaturen tijdens de zomermaanden maar zelden voorkomen. In tegenstelling tot andere Scandinavische landen zoals Zweden en Finland staat Noorwegen grotendeels onder directe invloed van de Golfstroom, die in elk geval aan de kust ook in de herfst, winter en lente voor relatief milde weersomstandigheden zorgt. Niet voor niets geldt Noorwegen als het noordelijkste land ter wereld met ijsvrije kustwateren. Natuurlijk is het weer en klimaat in Noorwegen niet te vergelijken met de omstandigheden in het midden en zuiden van Europa. Dat hoeft ook helemaal niet. Wie denkt dat het in het hoge noorden alleen koud, winderig en regenachtig is, vergist zich echter danig. In de zomer kan de temperatuur in het hele land oplopen tot ruim boven de 25°C en kunnen er weken voorbijgaan zonder noemenswaardige neerslag. En wat bijzonder aantrekkelijk is: van eind mei tot begin augustus staat de zon in het noorden van Noorwegen – boven de Lofoten – bijna 24 uur lang aan de hemel. Zelfs in het zuiden wordt het in deze periode niet echt donker.

  Zorg en welzijn

  De medische zorg in Noorwegen is zonder meer goed te noemen. Wel kan het in afgelegen en zeer dunbevolkte gebieden lastig zijn om een arts te bereiken of een apotheek te vinden. Indien u de Engelse taal enigszins machtig bent, zal de communicatie met artsen en ziekenhuizen hoogstwaarschijnlijk geen problemen opleveren. Sommige mensen in Noorwegen spreken bovendien redelijk tot goed Duits. U moet voor het vertrek in elk geval een ziektekostenverzekering voor het buitenland afsluiten. Maar zelfs als u bent verzekerd, is het mogelijk dat u voor bepaalde medische diensten ter plaatse moet bijbetalen. Informeer bij uw ziekenfonds voor meer informatie.