logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinvakantie naar Bulgarije

Bulgarije is een prachtig land om per trein te bezoeken. Nederlandse staatsburgers kunnen zowel met een geldig Nederlands paspoort als met een geldige Nederlandse identiteitskaart naar Bulgarije reizen. Kinderen tot zestien jaar mogen ingeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Een visum is nodig als u langer dan 3 maanden in Bulgarije blijft. Steeds meer Nederlanders ontdekken het vakantieland Bulgarije. Het is niet alleen een bestemming met een mooie natuur, maar ook met heerlijke stranden aan de Zwarte Zee en een aangenaam klimaat. Ook in het voor- en najaar kun je hier van het zonnetje genieten. Een leuke bijkomstigheid is dat de lokale prijzen voor ons relatief zeer aantrekkelijk zijn. Bulgarije ligt aan de Zwarte Zee en behoort tot de Balkan, waartoe ook onder meer voormalig Joegoslavië, Albanië, Roemenië en Griekenland behoren. In het noorden grenst Bulgarije aan Roemenië, de westgrens aan voormalig Joegoslavië, in het zuiden vind je Griekenland en er is nog een stukje in het zuidoosten dat grenst aan Turkije. De kustlijn aan de Zwarte Zee is bijna 400 kilometer lang en geliefd bij toeristen. Het Balkan-gebergte snijdt Bulgarije precies doormidden. Het Donau Laagland ligt richting het noorden en telt heuvels met veel akkerbouw. Het oosten is wat ruiger. In het zuidwesten en zuiden vind je het mooie Rila-gebergte. Bekijk ook treinreizen in Denemarken en tickets voor Duitsland.

Per trein reizen naar Bulgarije

Algemene informatie:

VertrekstationAmsterdam Centraal, Rotterdam, Den Haag
HoofdstationsSofia, Burgas, Plovdiv, Varna
SpoorwegmaatschappijBulgaarse staatsspoorwegen
AfkortingBDZ
Officiele boekingssiteswww.bdz.bg
Telefonisch tickets bestellen35929311111
(Inter)nationale treinenExpresen Vlak, Barz Vlak, Patnicheski
InterrailpasBulgarijepas (€51)
HoofdstadSofia
Afstand naar hoofdstad1750 km
Reistijd tot hoofdstad20 uur
Website overheidwww.gov.bg
Adres Nederlandse ambasadeOborishte street 15,1504, Sofia

Met de trein naar Bulgarije

Bulgarije heeft een landklimaat, wat zorgt voor warme zomers en koude winters. Dit klimaat wordt echter afgezwakt door de nabijheid van de Zwarte Zee. Het Balkan-gebergte scheidt het landklimaat van de Donau Laagvlakte van het mediterrane zuiden. De temperaturen lopen op van 10 graden in het vroege voorjaar (maart) tot gemiddeld 28 graden in juli en augustus, met de meeste zonuren aan de Zwarte Zee kust. Niet alleen de zomer, maar ook het laagseizoen (mei, juni en september) is nog aangenaam voor een vakantie naar Bulgarije. Het feit dat het Bulgaarse klimaat een mix is van een landklimaat en een Middellandse Zee klimaat zie je terug in de natuur. In het Balkangebergte kun je wandelen in dichte bossen, maar hier vind je ook alpinevegetatie. Tegelijkertijd telt Bulgarije ook grasland, steppes en fruitboomgaarden. Het land heeft een groot aantal beschermde natuurgebieden. Wie met het openbaar vervoer wil reizen, kan het beste gebruik maken van de bus. Dat is lekker voordelig en je kunt de belangrijkste plaatsen prima bereiken. Deze hebben een goede aansluiting vanaf de treinstations.

Lokale stations:

  • Silistra
  • Simeonovgrad
  • Provadia
  • Plovdiv
  • Levski
  • Septemvri
  • Pavlikeni
  • Nova Zagora
  • Pazardzjik
  • Gabrovo
  • Dobrinishte
  • Lovetsj
  • Sindel
  • Bjala
  • Dabovo

    Bezienswaardigheden Bulgarije

    In de toeristencentra kun je eten zoals in Nederland, maar veel leuker is het om de Bulgaarse keuken uit te proberen. De Bulgaren houden van een eenvoudig, maar goed maal. Ze beginnen vaak met gekruid brood, een komkommersalade met paprika en schapenkaas of een mengsel van aubergines, tomaten en paprika’s. Langs de kust in de toeristencentra kun je erg lekker verse vis eten. Typisch voor deze streek (ook bijvoorbeeld voor Turkije) zijn de mierzoete deserts, zoals baklava of Turkse koffie. Drink er een lekkere Bulgaarse wijn bij. De Bulgaarse munt is de lev. De beste koersverhouding behaal je als je ter plaatse geld wisselt of pint bij een geldautomaat. Vooral in de toeristenoorden en steden vind je pinautomaten. Pas op dat je niet wordt afgescheept in winkels met oude bankbiljetten of munten. Hotels en autoverhuurders accepteren creditcards. Voor fooien geldt zo’n 5-10% van de totale rekening in restaurants en in cafes is het gewoonte wat wisselgeld te laten liggen. De taal is Bulgaars, waarbij enkele dialecten bestaan waarvan het Macedonisch officieel is erkend. In de meeste toeristencentra kun je met de moderne Europese talen zoals Engels en Duits prima uit de voeten. Natuurlijk wordt het altijd gewaardeerd als je je best doet om een paar woordjes Bulgaars te leren. Wacht dus niet langer en boek jouw treinvakantie naar Bulgarije.