logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinvakantie naar Slowakije

Zit jij te denken aan een mooie treinrondreis naar Slowakije of wil je dit land kort bezoeken? Het land beschikt over een prima infrastructuur met spoorwegen en andere openbaar vervoer. Zo kun je de verschillende grote steden en populaire bezienswaardigheden goed bezoeken per spoor. Via internet boek je eenvoudig jouw treintickets en maak je een persoonlijk reisschema. Op deze website kan je ook doorklikken voor meer informatie over treinreizen naar Spanje en Tsjechië.

Belangrijke info over treinreizen naar Slowakije

VertrekstationDen Haag, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam
HoofdstationsBratislava, Košice, Prešov, Humenné, Trnava
SpoorwegmaatschappijŽelezničná spoločnosť Slovensko
AfkortingZZSK
Officiele boekingssiteswww.zssk.sk
Telefonisch tickets bestellen421244858188
(Inter)nationale treinenRegional Expres (REX), Osobný vlak (Os), Expres (Ex), Rýchlik (R), Regionálny Rýchlik (RR), Eurocity (EC), InterCity (IC)
InterrailpasSlowakijepas (€51)
HoofdstadBratislava
Afstand naar hoofdstad1000 km
Reistijd tot hoofdstad16 uur
Website overheidwww.vlada.gov.sk
Adres Nederlandse ambasadeFraňa Kráľa 971, 811 05, Bratislava

Lokale stations:

 • Nové Zámky
 • Margecany
 • Humenné
 • Ružomberok
 • Zvolen
 • Košice
 • Žilina
 • Liptovský Mikuláš
 • Banská Bystrica
 • Prievidza
 • Rimavská Sobota
 • Čierna nad Tisou
 • Kúty
 • Bardejov
 • Prešov

  Bezoek Bratislava per trein

  De hoofdstad van Slowakije is Bratislava met ongeveer 450.000 inwoners en Slowakije is een parlementaire republiek. De bevolking is overwegend roomskatholiek, maar er is ook een protestantse minderheid. De oppervlakte van Slowakije bedraagt 49.033 km², de lengte van de landsgrenzen is 1.524 km. Het inwoneraantal bedroeg in 2008 ongeveer 5.455.000 mensen en de bevolkingsdichtheid was 111,3/km². De naam van het volkslied is Nad Tatrou sa blýska en de munteenheid is de Slowaakse kroon, oftewel de koruna (officiële afkorting SKK). Per 1 januari 2009 is de euro ingevoerd. In tegenstelling tot Nederland, waar alles veel duurder geworden is ondanks de leugens van Nout Wellink, lijken de prijzen in Slowakije ongeveer op hetzelfde niveau te zijn gebleven.

  Vakantie in zuid Slowakije

  Wil je in je vakantie genieten van ontspanning, recreatie en puur natuur? Het zuiden van Slowakije is nog niet verpest door massa toerisme, maar is een vreedzame plek met veel ongerepte natuur. De regio biedt een veelvoud aan mogelijkheden. Cultureel, en het is een uitgangspunt voor wandel, mountainbike- en fiets routes van alle soorten. Hier blijft voldoende ruimte over voor iedereen om de schoonheid en onaangetaste natuur te ontdekken en kracht te tanken voor het dagelijkse leven. Vooral de heldere, zuivere lucht maakt deze regio tot een natuurjuweel! Verder maken het warme landklimaat, de heerlijke en goedkope Slowaakse keuken, Slowakije tot een onvergetelijke en geweldige vakantie!

  Geschiedenis
  Zeg eens eerlijk: wie had twintig jaar geleden kunnen denken, dat het voormalige Tsjechoslowakije nu een volwaardig lid van de Europese Unie en van de NAVO zou zijn? En wie wist, dat het officiële, geografische middelpunt van Europa in Slowakije lag? Slowakije is niet of nauwelijks verschoven, maar de grenzen gelukkig wel. Slowakije ligt op de kaart en (voor)goed ook! Alle landen van enige betekenis hebben een eigen ambassade in Bratislava. Slowakije heeft gekozen voor een radicale aanpak van de economie met een flat fee belastingtarief van 19%.

  Talen
  De officiële landstaal van Slowakije is het Slowaaks. In de praktijk wordt vooral in het zuiden ook het Hongaars gebruikt en in mindere mate de zigeunertaal. Het Hongaars mag op scholen en in het openbare leven worden gebruikt – in gemeenten, waar een meerderheid van de bevolking ethnische Hongaar is – maar alle officiële stukken moeten uitsluitend in het Slowaaks worden opgesteld.

  Bezienswaardigheden en toerisme

  Slowakije is rijk aan bezienswaardigheden op veel gebieden. Het heeft bijvoorbeeld een openluchtmuseum in Vlkolínec. In de voormalige mijnstad Banská Štiavnica kunt u genieten van een bezoek aan een voormalige mijn. In de stad zelf staan veel mooie, oude gebouwen. Door de grote hoogteverschillen moet u wel over een goede conditie beschikken als u van plan bent om een wandeling door de stad te maken. Her en der in Slowakije staan kastelen en burchten. Een voorbeeld is de Spišský hrad. Qua grotten is Slowakije rijk bedeeld. Er zijn er circa 4.000. Slechts een zeer klein deel ervan is toegankelijk. Een aanrader is de grot van Domica die op de grens met Hongarije ligt of liever eronder. In Hongarije heet die grot Aggtelek. Slowakije heeft veel historische steden, waaronder bijvoorbeeld Bardejov in het uiterste noordoosten. In grote delen van Slowakije kan in de winter worden geskied. Zwemmen kan in de zomer op veel plaatsen, o.a. in verschillende nieuwe aquaparken. Het in Nederland in veel plaatsen voorkomende, subtropisch zwemparadijs is hier echter een onbekend verschijnsel.

  Klimaat
  Het klimaat heeft een sterk continentaal karakter met warme zomers en koude winters. In de bergen is het over het algemeen koeler. In januari is in Bratislava de gemiddelde temperatuur overdag -3 tot 2°C en in juli 16 tot 26°C. In de zomer van 2007 werd er een nieuw record gevestigd. De thermometer wees toen in het zuidwesten van Slowakije 40,3 graden aan. De neerslag varieert sterk. In het Tatra-gebergte komt neerslag tot 1.800 mm voor, maar in Bratislava valt er gemiddeld 611 mm regen. De zomermaanden zijn het natst. De droogste periode is van januari tot en met april met een gemiddelde van 39-43 mm regen.