logo-ns-international
de-jong-intra-treinreizen-logo
treinrondreis-logo
omio-treinreizen-logo
tui-treinvakantie-logo-update

Treinvakantie naar Litouwen

Litouwen, Letland en Estland vormen samen de Baltische Staten. Hiervan is Litouwen de grootste en meest zuidelijke van de drie landen. Het land grenst in het noorden aan Letland, in het oosten aan Wit-Rusland, aan de zuidkant aan Polen en in het zuidwesten aan de Russische enclave Kaliningrad. De westelijke kustlijn van Litouwen is 99 kilometer lang en gelegen aan de Baltische zee. Litouwen was ooit een machtig land, waarvan het grondgebied zich in de veertiende eeuw uitstrekte tot aan de Zwarte Zee. Tegenwoordig behoort het tot één van de 27 lidstaten van de Europese Unie, waarover bij veel mensen nog maar weinig bekend is. De republiek Litouwen telt zo’n 2,8 miljoen inwoners die leven op een oppervlakte van 65.300 km². Het territorium is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland en enigszins vergelijkbaar met Nederland en België samen. De afstand tussen Amsterdam en Vilnius is hemelsbreed 1376 kilometer en de afstand tussen het Groningse Delfzijl en het dorpje Nida aan de westkust van Litouwen is slechts 938 kilometer. Vliegen tussen Amsterdam en Vilnius duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Met de trein ben je een stuk langer onderweg. Op deze pagina vind je meer informatie over treinrondreizen naar Litouwen. Zie ook treintickets naar Luxemburg of toffe treinrondreizen in Nederland.

Belangrijke info over treinreizen naar Litouwen

VertrekstationRotterdam, Amsterdam, Utrecht
HoofdstationsVilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai
SpoorwegmaatschappijLietuvos geležinkeliai (LTG Link)
AfkortingLG
Officiele boekingssiteswww.ltglink.lt
Telefonisch tickets bestellen37070055111
(Inter)nationale treinenStandard – 2 klasės(LIT2kl)
InterrailpasOne Country Pas voor Litouwen(€51)
HoofdstadVilnius
Afstand naar hoofdstad1370 km
Reistijd tot hoofdstad16 uur
Website overheidwww.lrv.lt
Adres Nederlandse ambasadeGedimino pr. 44a-601, LT-01110, Vilnius

Lokale stations:

 • Šakiai
 • Kernavė
 • Joniškis
 • Šiauliai
 • Mažeikiai
 • Panevėžys
 • Alytus
 • Utena
 • Telšiai
 • Druskininkai
 • Tauragė
 • Jonava
 • Kaunas
 • Trakai
 • Ignalina

  De bevolking

  De bevolking van Litouwen bestaat voor het grootste deel uit etnische Litouwers. Daarnaast wonen er in het land ook een groot aantal Polen en Russen. Litouwen officiële taal van Litouwen is Litouws, maar er wordt door de bevolking ook wel Russisch en Pools gesproken. Het overgrote merendee van de bevolking is Rooms-katholiek, een kleiner deel noemt zich Russisch Orthodox en Protestants, Luthers, Evangelische Christenen of Baptist.

  Het landschap

  Opvallend aan de natuur van Litouwen is de hoeveelheid meren en bos. De bebossinggraad is 32,9% en het land telt maar liefst 2820 meren groter dan een half hectare. Het grootste meer is Drūkšiai, gelegen in het uiterste oosten van het land, met een oppervlakte van 44,79 km². De hoogste punt is 293,8 meter hoog: de Aukštojas heuvel bij Medininkai.

  De hoofdstad Vilnius

  Vilnius, officieel ontstaan in 1327, is de hoofdstand van het land met een rijke historie. Veel monumenten uit het verleden zijn geheel of gedeeltelijk bewaard gebleven. De Oude Stad, het historisch centrum van Vilnius, is één van grootste in Oost-Europa. Hoewel Vilnius vaak een barokke stad wordt genoemd, zult u hier ook gebouwen van gotische, renaissance en andere stijlen vinden. De belangrijkste gezichten van de stad zijn het Kasteel van Gediminas en het plein met de Kathedraal.

  Barnsteen

  Barnsteen is een van de belangrijkste handelsproducten van Litouwen. Dit natuurproduct wordt gezien als het ‘goud’ van Litouwen. Barnsteen wordt aan de westkust al eeuwenlang gevonden, bewerkt en verhandeld. Het belangrijkste museum over barnsteen in Litouwen staat in het Botanisch Park van Palanga.

  Geschiedenis in vogelvlucht

  De voorouders van de Litouwse natie waren Balten. Zij kwamen vanuit Centraal Rusland uit de regio rond de rivier Wolga naar het Baltische gebied. Er zijn in Litouwen zeer oude voorwerpen gevonden, die millennia voor Christus gemaakt zijn zoals kleine beeldjes en amuletten gemaakt van barnsteen, hout en botten. De eerste vermelding van Litouwen stamt uit 1009. In het begin van de dertiende eeuw verenigden diverse delen zich en vormen het groothertogdom Litouwen. Ooit was Litouwen een groot en machtig land, dat zich uitstrekte van de Baltische zee tot aan de Zwarte zee. Bekende namen uit de glorietijd van Litouwen zijn: Mindaugas, Gediminas, Vytautas en Kęstutis.

  Litouwen is een land geweest dat door de eeuwen heen werd meegesleept in zeer veel oorlogen. Het land is vele malen vernietigd en weer opgebouwd. De belangrijkste bezetters waren Rusland, Duitsland, Polen. De onderdrukking ging vaak heel ver. Zo werd door Rusland tussen 1864 en 1904 het Latijnse schrift verboden en vervangen door het Cyrillisch schrift. De Litouwse onafhankelijkheid dateert uit 16 februari 1918, maar de echte onafhankelijkheid begon pas op 11 maart 1990, toen het land zich als eerste wist vrij te maken uit de Sovjet-Unie. Op 1 mei 2004 is het land toegetreden tot de Europese Unie, nadat het zich op 29 maart van dat jaar al had aangesloten bij de NAVO.

  Toerisme naar Litouwen

  Litouwen is voor veel Nederlanders een nog onbekend land. De rijke cultuur en natuur van het land, maken Litouwen voor steeds meer mensen tot een aanlokkelijk vakantieland. Naast Vilnius zijn ook Trakai (met zijn prachtig gerestaureerde kasteel), Palanga (badplaats), Neringa, Klaipėda en Kaunas toeristische trekpleisters. Druskininkai, Birštonas, Nida en Palanga zijn plaatsen waar mensen echt tot rust kunnen komen. In Druskininkai en Birštonas vindt u diverse sanatoria omgeven door een prachtige natuur.

  Een bijzonderheid van Litouwen is het geografische middelpunt van Europa, dat gelegen is land de A14 bij het plaatsje Bernotai, 25 km ten noorden van de hoofdstad Vilnius. Andere opvallende toeristische locaties zijn de Kruisberg bij Šiauliai en ‘Grūtas park’ bij Druskininkai.